Дієтологи поділились секретами, як замінити м’ясо під час посту

934174

У перiод посту християнам слід обмежити споживання м”ясо-молочних продуктiв. Але йдеться про вiдмову вiд бiлка, котрий є вкрай необхiдний органiзмовi для нормального функцiонування. Тож як правильно скласти рацiон харчування, аби органiзм не постраждав вiд браку бiлка?

— Якими продуктами можна замiнити бiлки тваринного походження?

– Почнiмо з того, що повноцiнний бiлок мiститься в рибi. Для кращого засвоєння рибнi страви потрiбно споживати iз картопляним гарнiром. Бiлок, що мiститься в продуктах рослинного походження, не є повноцiнним, але рацiон можна так скомпанувати, що органiзм отримуватиме належну дозу, – говорить Володимир Подригало, фахівець з гігієни харчування. – Важливо пам”ятати про одне з
найважливiших правил: харчування має бути рiзноманiтним.

Отож, в перiод посту необхiдно, аби людина регулярно споживала  вироби з борошна та крупи. Найбiльше бiлка мiститься в гречанiй та вiвсяних кашах. Але кашi краще засвоюються, якщо їх споживати з молоком, що суперечить засадам посту. Зрештою, в цих продуктах мiститься недостатня кiлькiсть незамiнних амiнокислот, зокрема мова про лiзин, що вiдповiдає за процеси росту та розвитку органiзму. Чого не скажеш про сою — у цьому продуктi достатньо i бiлка, i незамiнних амiнокислот.

– Сою щодня навряд чи захочеться споживати. Тож як правильно скласти рацiон, аби не розвинулась анемiя?

— Варто довiряти давнiм традицiям нашого народу. Анемiя може розвинутись внаслiдок дуже тривалого перiоду, котрий супроводжується не лише нестачею бiлка, але й залiза. А за 40 днiв вiдмови вiд м”яса такої проблеми не з”явиться. Окрiм того
пiд час посту органiзм людини отримує шанс трохи “вiдпочити” вiд надлишку бiлкової їжi тваринного походження, – пояснює Наталiя Самойленко, дiєтолог Київського мiського центру здоров”я. – Тому навiть якщо за цей перiод органiзм отримуватиме дещо нижчу дозу бiлка, це не матиме негативних наслiдiкiв.

Хочу ще наголосити, що було би неправильно зосереджувати свою увагу виключно на продуктах, що мiстять бiлок. Такi страви необхiдно споживати iз овочами та фруктами, бо в них мiстяться вiтамiни та мiнеральнi речовини, котрi є необхiдними  ля кращого засвоєння бiлка.

Тож рацiон справдi потрiбно ретельно добирати. Ось, до прикладу, таким може бути меню на один день: зранку слiд з”їсти кашу (гречану, пшоняну, вiвсяну) з овочевим салатом, на обiд пiдiйде овочевий суп, хлiб, салат. Вечеря може складатися з бобових, тушкованих iз овочами, зеленню та спецiями. При цьому обов”язково
має бути присутнiм часник, це допомагає процесу травлення. А мiж прийомами їжi слiд їсти фрукти та горiхи.

 А якi страви мають бути основними пiд час посту?

– Бачте, на перiод утримання вiд бiлка тваринного походження основними складовими рацiону мають бути бобовi та горiхи — саме в цих продуктах рослинного походження мiститься чи не найбiльша кiлькiсть бiлка. Тому тричi на день в меню мають бути страви з бобових (примiром, зi шпарагiвки чи сочевицi).

А от з горiхiв можу порадити рецепт приготування чудового напою. Потрiбно почистити та подрiбнити волоськi горiхи, залити кип”яченою водою й перемолоти на блендерi, тодi процiдити. Таке горiхове молоко варто пити по склянцi на день, завдяки чому органiзм отримуватиме бажану дозу бiлка. I ще одне, зважаючи на
те, що йдеться про перiод вiдмови не лише вiд м”яса, але й вiд молока, потрiбно забезпечувати органiзм i кальцiєм. Для цього достатньо з”їдати зранку та ввечерi чайну ложку кунжуту, або ж додавайте його у салати. Завдяки цьому отримуватимете добову норму кальцiю.