Лікар пояснив, для чого слід з’їдати один плiд гранату на день

nars

Гранат часто називають “компактною аптечкою”. Адже за вмiстом вiтамiнiв, мiкроелементiв та бiологiчно активних речовин йому справдi нема рiвних. Гранат незамiнний при порушеннi обмiну речовин (особливо при ожирiннi), а також для лiкування та  профiлактики анемiї.

— Дiєтологи радять вживати гранат, якщо є проблеми з зайвою вагою — вiн запобiгає накопичення жиру у печiнцi, куди той потрапляє з током кровi…

— Справдi, гранат має легку жовчогiнну дiю, чим допомагає печiнцi “бути у формi”, — каже Борис Скачко, вiдомий лiкар-фiтотерапевт та дiєтолог. — Дуже часто наслiдком ожирiння є жировий гепатоз, коли зайвий жир осiдає не лише на стегнах  та животi, а й у печiнцi.

Проте бiльш корисний гранат для шлунково-кишкового тракту. Адже всi кислi соки стимулюють видiлення ферментiв та прискорюють травлення. Крiм того, гранат необхiдний тим, хто полюбляє ковбасу, копченину, напiвфабрикати — вiн виводить токсини та перешкоджає появi у шлунку рiзноманiтних новоутворiв.

Проте гранат бiльш вiдомий як продукт, що поповнює запаси залiза в органiзмi. Мало того: вiн мiстить залiзо, яке є легкозасвоюваним. Вживання гранату вiдновлює  клiтини кровi та забезпечує органiзм антиоксидантами, якi захищають еритроцити — клiтини кровi, що транспортують кисень до тканин та забирають вуглекислий газ, переносять ферменти та амiнокислоти, виводять токсини. Еритроцити “живуть” 120 днiв. Але якщо залiза в органiзмi недостатньо, тро й термiн життя цих клiтин зменшується.

Тому дуже важливо забезпечити надходження цього мiкроелементу за допомогою гранату. До речi, вiн дуже потрiбен вагiтним жiнкам — крiм великої кiлькостi залiза гранат мiстить ще й фолiєву кислоту. А також його треба вживати пiд час чи пiсля мiсячних, коли жiнка втрачає велику кiлькiсть кровi, вiдчуває слабкiсть, запаморочення.

— Яка денна норма гранату?

— Для дорослої людини оптимальна кiлькiсть — один плiд на день (дiтям — залежно вiд вiку). Або ж пiвсклянки свiжовичавленого соку. Дехто радить розводити його навпiл з водою, але що менша кислотнiсть, то менша засвоюванiсть залiза. Обережно теба вживати концентрований сiк тим, хто має гастрит та проблеми iз пiдшлунковою. Раджу обирати плоди, якi мають насичено-червонi зернята — що бiльше кольору, то бiльше антиоксидантiв. Крiм того, гранат має протимiкробну дiю, тому корисно пити сiк для протидiї вiрусним та бактерiальним iнфекцiям.

До речi, не викидайте шкiрку з гранату — це прекрасний антипаразитний засiб, який є безпечним навiть для дiтей. 4 чайнi ложки подрiбненої шкiрки заливають 300 грамами окропу, кип’ятять на повiльному вогнi 15-20 хвилин, процiджують, вживають перед прийомом їжi три-чотири рази на день по третинi склянки. Курс такий: 10 днiв прийому — 10 перерви.

Джерело